習慣一年出走幾次嘅香港人當然明白旅伴嘅重要性,神隊友能夠幫旅程加分,當同父母出遊又點化身成為「神導遊」?近年愈來愈多人想帶父母出國齊齊鬆一鬆,但現實中若然唔想跟團,要獨力編排行程都絕不是易事,只要一不小心,就可能弄巧反拙。 以下有 5 大同父母出國的潛規則,唔想中伏就一定要留意!

1. 計劃行程及規劃所有路線

同父母出遊當然要清楚父母的體質同習慣,再選擇最理想的...

聯合國發表的《2019年世界快樂報告》中指岀香港的快樂排名只有第76位,相比其他亞洲國家還要低。快樂排名低主要因為香港人需要面對相當大的壓力包括香港工時長,樓價高企、社會氣氛等等因素。 根據香港大學早前的調查,港人長期受壓,逾九成半港人已出現了「亞健康」的都市精神問題。

其實日常生活中,我們只要抽出5 分鐘, 便能輕鬆減壓。為了健康,以下有 5 招你必需要學會...

跑步對身體有益就眾所周知,近年跑步更成為潮流,大量跑步新手出現,除咗跑步知識及技巧外,很多背後的冷知識就連很多資深跑手都不知道!

1. 跑步機原是刑具,現在卻被拿來健身

資料來源:互聯網


2. 排汗不等於排毒

一般人以為出汗就等於可以排出體內毒素,但汗液中有98% 都是水分和電解質,只有2%是代謝物; 因此透過汗水排出的代謝物極少,算不上是排毒。要排出代謝物最好方...

星期日放假,小編終於的起心肝執吓屋。整理雜物箱果陣,搵返細個時一對羽毛球拍。依對羽毛球拍唔係咩名牌碳纖靚拍,而係細個係屋邨體育用品店買嘅平民羽毛拍,係小二果年爸爸送畀小編。

小編細個時唔係有好多娛樂,打遊戲機更加係奢侈。小編最鍾意等爸爸放工食完飯,拉佢去屋邨樓下塊空地打羽毛球。

當時邊有羽毛球網。開波前要先同爸爸夾手夾腳,將一條條橡筋縛埋,勾係左右兩邊欄杆再加兩...

放假唔想宅係屋企,又唔想hea行商場?等小編幫你度返個「兩日一夜玩轉大嶼山郊遊樂」行程啦!近排小編Facebook 愈來愈多朋友變身「山系少男少女」,周末都會約埋朋友去行山!所以今次誠意推介大家去大嶼山短玩兩日一夜。唔好嘘住,小編並非只係推介拜大佛、食齋菜依類入門級行程,有無諗過去大嶼山追星、睇日出?

其實大嶼山點止一日遊咁簡單,早排小編就約埋班攝影發燒友去大...

上年某日,小編Lunch Time無嘢做睇航空公司網站,咁啱見到飛冰島平機票,仲要係女朋友生日月份出發,當然二話不說先搶機票,為女朋友計劃一個「追光之旅」當驚喜禮物。

要成功影極光,器材一定要做足準備,先講講小編影相裝備Checklist。單反相機一定要有,因為影極光需要曝光20秒,所以三腳架一定唔少得,唔想影到鬆郁朦最好帶埋影相遙控,以免按快門時震到相機。當...

一年一度嘅馬拉松就黎到,今屆大家有冇參加? 小編參加過五年,資歷雖然唔算好深,但都可以同大家分享小小我的馬拉松經驗。馬拉松主要分10公里、半馬 (21公里)及全馬(42公里),通常初級跑手都會選擇10公里項目,大約50 至90分鐘就完成,體能好嘅人有機會係40分鐘內完成,另外,大部份選手都會選擇以10公里來先訓練自己「配速」嘅能力,即控制自己每公里要用多少時...

就黎農曆新年,除左拜年之外,大家安排左其他節目未? 其實除左行街睇戲,大家不妨考慮下行山,黎個新春行大運啦。

今次介紹嘅係每逢新年都幾多人去嘅地方: 紫羅蘭山,因為可以睇到吊鐘花。吊鐘花一般係1月下旬至2月上旬時盛開,佢嘅特別之處係每朵花好似指頭咁大,呈鐘狀,花瓣為五裂片,外緣微微外捲。要係香港欣賞到吊鐘花,仲有呢D地方: 大枕蓋、鹿湖、青龍頭,但以紫羅蘭山較...

踏入2017年,唔知大家去左公司嘅Annual Dinner 未? 每到呢個時候,小編總會聽到好多關於Annual Dinner 嘅野,總係有人歡喜有人愁。

Annual Dinner 嘅地方

每年大家最期待嘅就係會去邊到annual dinner。小編覺得從公司選擇嘅地方,就某程度可以睇得出間公司係咪富創意同埋有心思。話說小編嘅朋友係香港某一間美資嘅PR 公司...

上一篇講到,我地遊覽完河口湖返到東京地區。想睇返我地之前嘅行程,可以按以下網址:

出走日本15天第一篇

出走日本15天第二篇

出走日本15天第三篇

行程最後五天嘅遊覽地點:

南青山+聖誕燈飾(第10日)

我地嗰日係河口湖留到大約下午三時,就出發返去東京。返到東京第一站就去南青山。如果你鐘意Shopping,南青山係必去嘅地方。Comme des Garçons 同埋 P...

Please reload

博客

Follow us

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle

版權所有© 2016 - 2017. 虎豹企業有限公司